torstai 23. heinäkuuta 2009

Petroskoi - pikku-Pietari




Petroskoi  28.6.- 1.7.2009











Sunnuntai 28.kesäkuuta Matka Värtsilästä kohti Petroskoita taittuu hitaasti mutta varmasti.
Rehevää  seutua, järviä ja jokia. Bussi keinahtelee mennessään mutkittelevaa, läpeensä kehnoa asvalttitietä pitkin. Tietyömaita on vähän väliä ja kaikkialla, silti ainoatakaan työkonetta ei näy.
Karjala näyttää tältä osin samalta, kuin vieraillessani edellisen kerran kymmenkunta vuotta sitten. Rahaa infraan ja teiden kuntoon laittamiseen  lienee yhä niukalti. Liikennettä tällä ajan murjomalla valtaväylällä näyttää olevan vähän.
Joenvarren idylli murenee mitä lähempää sitä sattuu katsomaan. Puikkola, Ruskeala, RautalahtiLäskelä, Impilahti...
Jokin niissä joka tapauksessa viehättää. Postikortin pinnalla idylli kusettaa katelijaansa. Saman näyttää tekevän digikameran kuvaruutukin. Aika täällä on  pysähtynyt  ja pysyy siinä tilassa vielä pitkään. Ajomatka tuntuu ikuisuudelta. Koko päivän kestävä bussissa istuminen puuduttaa pakaroita.
Jaloitteluhetket tulevat hyvään aikaan.
Olemme yhtä mieltä siitä, että hyvä kun päivästä tuli sateinen. Matkanteon kannalta näin tuntuu jotenkin paremmalta. Huomiseksi Aanne Borgström on luvannut kuitenkin poutaa.

Maanantai 29.kesäkuuta Petroskoi on yli  250 000 asukkaallaan yllättävän iso kaupunki.  Opastettu kaupunkikierros on siksi paikallaan.  Sujuvasti suomea puhuva nainen vie meitä paikkoihin  joihin muuten tuskin  tulisi koskaan mentyä, kirkkoon, puistoon, pönöttävien mahtimiesten patsaita kummastelemaan...
Äänisen helmi, pikku-Pietariksikin kutsuttu Petroskoi pitää sisällään paljon nähtävää. Äsken mainitsemiani patsaita, niitä seisoskelee  paraatipaikoilla. Tsaarin Venäjän ajoilta kommunistivallan ajan kansanvahtijoihin. Tarkkailevia silmäpareja, tuoreimpina  V.I. Lenin ja O.W.Kuusinen. Kaikkialla on puistoja, suihkulähteitä, vanhoja  resrestauroituja ja restauroimattomia rakennuksia, kirkkoja, teattereita...
Petroskoi sijaitsee Äänisen rannalla. Satama on paikka, joka jokaisen kävijän tulee nähdä. Rantakatu on pitkä, hyvin hoidetun näköinen bulevardi,  jonka vartta vartioivat  ystävyyskaupunkien lahjoittamat taideteokset. Ne eivät ole kivestä hakattuja mahti-miehiä, vaan modernimman ajan teräsluomuksia. Petroskoi on ajan mittaan haalinut itselleen useita  ystäviä; Joensuu ja Varkaus  Suomesta,  Uumaja Ruotsista, Rana Norjasta,   Duluth USA:sta, Neubrandenburg  ja Tubingen  Saksasta ja vielä siellä on ranskalainen La Rochellekin...

Tiistai 30. Kesäkuuta. Silloin kun on tilaisuus matkustaa Petroskoihin,kannattaa vierailla Kizin saarella. Oma seurueemme ei tee tästä poikkeusta,  Toista tuntia  kestävä meluisa matka kantosiipialuksella kuudenkymmenen kilometrin päässä olevalle kizille on itsessään tylsä. Paatilla ei ole tarjolla mitään suuhunpantavaa, ei kahvia eikä pullaa, kaljasta puhumattakaan. Sataman kioskitkaan eivät jostain syystä piirakkaa ja patonkia kaupitelleet.
Virtuaalimatkan  Kizille aiemmin tehneenä  tiesin ennalta  mitä saarelle tulijaa perillä odottaisi. Odotukset ylittyivät. Nähtävää on aika paljon. Alue on laaja, vanhan ajan karjalaistalot, aitat ja kirkot muodostavat esineistöineen miellyttävän, harmonisen kokonaisuuden.

Toisaalta Kizi on selvästi turistikohde. Talot sinne on siirretty eri puolilta Äänisniemeä ja lähisaarilta ja koottu paikan päällä.  Vakinaista asujaimistoa ei oikeastaan ole, vaikka niinkin voisi olettaa. Huvittavaa on havaita, miten vain  hetki aiemmin kirkossa messukasukka yllään  hartaasti lauleskellut   pappismies saapasteleekin pitkin satama-
raittia farkuissaan ja verkkapuserossaan papinkolttu nuhjuiseen muovikassiin survottuna. 
Unescon  maailmanperintöluetteloon  liitetylle   Kizille sopii kaikesta huolimatta toivottaa onnea ja menestystä vastakin.
   
Nadezhda  -    Tulevaisuuden toiveen talo
Ajaessamme kaupungin laitamille, umpirähjäiseen  Klutshevajan kaupungiosaan, Antonovinkadulle. tiedämme edessä olevasta juuri sen verran mitä meille hetki sitten kerrottiin. Oppaanamme oleva yhteyshenkilö Elisabeth ei vielä varttitunti takaperin ollut aivan varma pääsisimmekö edes vierailemaan kohteessa.Tämä tuli niin lyhyellä varoitusajalla.
Halusimme nähdä oliko kaikki hyvin. Onko Nadezha  - tulevaisuuden toiveen talo. Sellainen, jollaiseksi se
on tarkoitettu. Onko siitä varmasti tehty sellainen, että mekin voisimme olla siihen tyytyväisiä. Sellainen mitä avustuskohteelta sopisi edellyttää.
Näin näyttää olevan.   Paikalla oli   toistakymmentä iloista   silmäparia,  kymmen-kesäisiä lapsia, poikia ja tyttöjä sekä talon henkilökuntaa.   Tilat vaikuttivat  aika pieniltä. Lahjoitetuilla varoilla niistä oli saatu silti varsin kodikkaat.

Meille kerrotaan,  että paikalla käy päivittäin  kolme eri ikäisten ryhmää,  lapsia ja nuoria. Kerrallaan heitä on kymmenkunta. Täällä heillä on mahdollisuus viettää ns. laatuaikaa turvallisessa ympäristössä.
Osaston vastaava, Natalia ei  peitä  iloaan  meidät  tavatessaan. Hän  kertoo talon tarpeellisuudesta ja pitää  avoimuutta tärkeänä. Elisabeth Sultanaevan tehtävänä on tulkata.
Natalia kertoo kyselemättä, mihin kaikkeen lahjoitusvaroja on tähän mennessä käytetty. Valkoista kirjekuorta vastaan ottaessaankin hän tiedustelee heti,  kenelle pitää  raportoida mihin kuoren sisältämät rahat tullaan  käyttämään.  Totesimme luottavamme  hänen ja talon henkilökunnan  omaan harkintaan.  Kysymyshän on bussissa keskuudestamme kerätystä kolehdista... 
Omistajaa vaihtoivat myös mukanamme olleet koulureput, sisältönään tuikitavallinen ala-asteen perussetti koulutarvikkeita, kuten vihkoja, kyniä, kumeja, viivottimia jne.
Haluaisin jututtaa näitä lapsia, mutta siihen ei tällä erää ole riittävästi aikaa. Mikäli kouluaikoina en olisi päätynyt lintsailemaan venäjäntunneiltani, voisin ehkä yrittää ilman tulkkiakin kysellä; mitä heille kullekin tänään kuuluu?  Mitä he odottavat elämältään?

En saa ehkä koskaan tietää, miksi Sveta, Maria, Sasha tai Marina, kaikista kaupungin lapsista ovat nyt täällä. Miksi juuri he?
Syitä lienee monia. Se on selvää, ettei se vähäisemmissäkään määrin johdu heistä.
Palkaksi turvakodin vierailusta saimme hyvän mielen. Hyvä mieli tuli siitä että päällisin puolin kaikki näytti olevan kunnossa. Pettyneitä olisimme olleet, mikäli meille ei olisi suotu tilaisuutta käydä sitä itse toteamassa.

Keskiviikko 1.heinäkuuta  Maisema vaihtuu verkkaisesti bussin matkatessa kohti Sortavalaa. Kun kotomaassa tielle rakennetaan vauhdin hillitsemiseksi koroke, täällä routa kaivelee   sen täyteen  kuoppia.   Autoja liikkuu  edelleenkin  harvakseltaan  ja  ne näyttävät ajavan keskellä tietä, siinä kohtaa missä ehjää asvalttia on kenties eniten. Pitkän ja puuduttavan ajomatkan jälkeen edessämme on taajama. Luulin että saavumme jo Sortavalaan, mutta vikaan veikkasin.  Tämäpä onkin pikku-Sortavala, eli Helylä. Kyläpahanen, joka on kuulunut silloin ennen Sortavalan maalaiskuntaan. Itse kaupunkiin tästä on vielä matkaa kuutisen kilometriä.
Emme pysähdy keskustaan, vaan bussi vie meidät halki  rähjäisen teollisuusalueen, Laatokan rannalla sijaitsevan hotellin pihaan. Hotellin nimi on Piipun piha. Se on osittain entiseen tehdasrakennukseen rakennettu, tyylikäs ja  ajanmukainen majapaikka.
Sekalaisen seudun keskellä Piipun piha näyttää paratiisilta. Vierasvenesatama on parinsadan metrin päässä.
Ravintola tarjoaa meille oivat puitteet  lounasruokailuun. Filepossu juusto-smetanaan voideltuna lisukkeineen löytää tiensä nälkäisen suuhun. Purtava ei jää kauas  neli-päiväisen matkamme pöperöiden piikkipaikasta.
Ajattelen lämmöllä yrittäjää, miestä tai naista joka on rohjennut perustaa tällaisen keitaan juuri tähän paikkaan. Keskelle ankeaa savitiilenharmaata tiilikasarmiviidakkoa.